fredag 9. september 2011

Skalldyrfest og rekebekymringer

Når man blir bedt på skalldyrfest en gang i året er det klart man stiller. Sist lørdag fant den årlige begivenheten sted og jeg karret meg av gårde selv om formen ikke var helt på topp.  Fisk og skalldyr er nemlig noe av det beste jeg vet. Reker klarer jeg fint å skaffe og å rense på egen hånd, men krabbe er det verre med. Da er det bra med hjelp. Krabbeskjell er enkelt, men det smaker ikke like godt som klør. Jeg bruker nok et litt spesielt tilbehør til skalldyr i forhold til det som er vanlig. Jeg må ha grovbrød, ikke loff, for det er bare luft og det smaker ingen ting. Jeg blir ikke mett av det. I tillegg må jeg ha hvitløksmajones, dill og ekte sitron.


Et hyggelig minne for meg er da jeg fikk lære å rense reker selv. En synspedagog som jeg hadde som støttelærer på skolen tok meg med i fiskebutikken. Der fikk jeg bestille rekene mine selv, betale og kontrollere at vekslepengene jeg fikk tilbake var riktige. Etterpå fant vi et trivelig sted hvor vi satte oss ned. Der viste hun meg hvordan jeg skulle håndtere disse rare skapningene. Det var for så vidt enkelt, men det gikk nok litt sent. Etter hvert har jeg nok fått farten litt mer opp på rekerensingen, men jeg synes det blir mye søl. Jeg går for tiden rundt med litt rekebekymringer. Det sies at det er lite reker i havet for tiden.
Ha en fin fredag, og gjerne med en god skalldyrfest! 

11 kommentarer:

Anonym sa...

Du forteller så levende om ting du har opplevet, som rekehistorien med den læreren. Jeg er ogsp veldig glad i reker, men snegler og østers klarere jeg bare IKKE. Guffen konsistens osv. Flaut å komme i selskap og måtte takke nei til maten.

Mormorfarmor Inger sa...

Reker er kjempegodt! Vi kjøper alltid ferske, har bra tilgang på reker her vi bor. Men i år har de vært dyre, så er litt mindre reker enn vanlig ja.
Mmmm.... tror nesten vi må ha reker i morra!
Litt hakka løk er også veldig godt sammen med reker!

God fredagskveld til deg fra meg!

Cecilie von der Ohe sa...

Anonym: Østers og hummer er helt fantastisk. Snegler i hvitløksmør er kjempegodt. Jeg har spist det en gang.

Mormor: Takk for tipset om hakket løk til rekene.

Snuskebassa sa...

Heisan!
Reker er godt, krabbeklør herlig, men østers? Det har jeg ikke smakt...
Hmmm... er visst ikke så bevandret som jeg vil ha det til. Det får bli min utfordring!
Klem fra LIV

Elisabeth, innerst i veien sa...

For en del år sida, da jeg endelig hadde lært meg både å pille og like reker, oppdaga jeg at jeg var allergisk. Tenk så bortkasta, ha ha.

Ha en flott helg!

PS. Mine to timer som blind i Berlin er nå publisert på bloggen.

Unni Lindell sa...

Reker er nydelig sommermat for meg, men ikke østers til meg, takk.

Er det ikke rart at det ikke er et eneste rødt eller gult høstblad på trærne ennå? Det må være regnet i sommer. Jeg vil det skal bli høst nå. jeg går i skrivehi mandag.

Klem Unni

Cecilie von der Ohe sa...

Unni Lindell: Høsten kommer tids nok. Vi har jo ikke hatt noen sommer i år så jeg hadde håpet på noen varme dager i september. Det gjør ingen ting om høsten lar vente litt på seg.

Unni Lindell sa...

Nei, du har rett i det. Men sommeren er jo forbi. Sola "tar" ikk lenger. Tror jeg må reise utenlands en tur. Norge er et land for veldig spesielt interesserte sporty fjellmennesker. jeg er ikke en "sånn"!!! Jeg vil tines opp!!!

Klem Unni

Cecilie von der Ohe sa...

Norge er helt topp. Norge er verdens beste land å bo i. Du får ta deg en tur dit du var i fjor og drikke dårlig vin.

Whitebite sa...

reker er godt!!
men jeg må ha loff ;o)

Måtte inn og se om jeg hadde hintet på deg ifht til ordbekreftelse, men det hadde jeg ikke.

Klart at du velger om du selv vil ha det eller ei!
Men for meg som kommenterer hos veldig mange, så tar det veldig tid. Og mange vet faktisk ikke at de i det hele tatt har det!

Takk for kommentar!
Og ha en fin søndag!

Unni Lindell sa...

Hei Cecilie.
Norge er kanskje verdens rikeste land, men menneskelig sett er det ABSOLUTT ikke det beste. Og vinen er IKKE dårlig i utlandet. Heller ikke klimaet eller maten eller mye annet, som litteratur, kunst og kultur. Så, jeg er ikke enig med deg. Vi er litt "hjernevasket" til å tro at alt norsk er best.

Klem igjen, Unni