søndag 11. september 2011

Stemmerett og valgets kval

I Norge fikk kvinner stemmerett i 1913. I dag tar vi alle stemmeretten forgitt, men for synshemmede har det nok vært så som så. Da jeg gikk og stemte for første gang og mange år framover i min lokale valgkrets var ingen ting tilrettelagt for synshemmede. Når personer trenger assistanse fra andre for å få avgi sin stemme skal dette gjøres av en valgfunksjonær. I praksis fungerer det ikke alltid slik. Mange synshemmede har fått beskjed om at de kan ha med seg ledsageren sin inn i stemmeavlukket og få denne til å hjelpe seg. Noen misliker at de ikke kan få hjelp av ledsageren sin som ofte er en person de kjenner godt og som de stoler på. Uansett hvordan man velger å gjøre det kan utfallet bli galt hvis ikke hver enkelt stemmeseddel er merket med punktskrift. Her jeg bor nå har jeg i mange år praktisert å gå og forhåndsstemme på biblioteket. Det går for så viddt greit. Det er et eget stemmeavlukke som er spesielt tilrettelagt hvor stemmesedlene er ordnet i et kartoteksystem med skilleark som er merket med både punktskrift og stor skrift på de respektive partiene. Foran skillearkene ligger det vanlige stemmesedler. Jeg må gå ut fra at stemmesedlene ligger der de skal være og at ikke noe ligger feil. Ved kommunestyrevalg og fylkestingsvalg har man dessuten lov å kumulere. Dette er helt umulig for blinde å gjennomføre. For min del spiller det ikke så stor rolle, men man bør jo ha de samme mulighetene alle sammen. Jeg har nok med å bestemme meg for hvilket parti jeg skal stemme på. I grunnen er jeg svært lite opptatt av politikk, men jeg går på mine to ben og avgir min stemme hver gang det er valg. Lar man være å stemme har man ingen grunn til å klage etterpå. Det gjennomføres nå forsøk med elektronisk valg. Jeg håper dette blir en permanent ordning. Da kan blinde utføre sin borgerplikt på lik linje med alle andre. Nå gjenstår det bare å ønske alle et godt valg!

9 kommentarer:

Snuskebassa sa...

Det burde være en selvfølgelighet at stemmesedlene og utstyret som benyttes preges med blindeskrift.
Jeg må innrømme at jeg ikke har lagt merke til om det var det.
Et valg er viktig og selv om valget ikke alltid gir seg selv, bør man som medborger tvinge frem et standpunkt.
Godt valg til deg også, Cecilie :-)
Vi blogges!

Mormorfarmor Inger sa...

Godt valg ja! Jeg har aldri tenkt over at det burde vært punktskrift på stemmesedler. Det burde jo vært en selvfølge ja! Medisiner har fått punktskrift, det har jeg oppdaget.

Mye vi seende tar som en selvfølge. Takk for påminnelse Cecilie!

Søndagsklem fra meg

Cecilie von der Ohe sa...

Jeg får ikke til å legge inn kommentarer hos dere i dag. Jeg vet ikke om brukergrensesnittet er blitt endret.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Enig, man skal bruke stemmeretten sin. Og jeg antar dette med å stemme er bare en en af få utfordringer vi seende ikke tenker over kan være en utfordring for de med synshemming.

Alexia sa...

viktig sak du tar opp- så klart det må legges til rette for synshemmede også.

Vet ikke om det var tilfelle der jeg stemte idag- kom ikke på å se etter.

Men godt valg hvertfall!

Anonym sa...

HURRA for valget.

Det gikk jo kjempebra!!!!!!

Pia sa...

Tipper at dette med elektronisk valg vil komme mer og mer. Flott holdning at man bør bruke stemmeretten, selv om man ikke er noe spesielt opptatt av politikk:)

Snuskebassa sa...

Hei Cecilie!
Jeg måtte bare innom og se om det var noe nytt fra Bergens distriktet.
Du får ha en god natt, så blogges vi snart igjen :-))
Klem fra Liv

Marianne sa...

Alltid hyggelig med kommentarer fra deg på bloggen min! Og spennende lesning her på bloggen din!