onsdag 21. november 2012

Mitt indre fargespill

Jeg er født blind, men jeg har hatt en liten synsrest, slik at jeg har kunnet skille mellom lys og mørke, og jeg har kunnet skimte skarpe farger. Særlig i løpet av de siste årene har jeg merket at det lille synet mitt har blitt gradvis forverret, og at fargesynet er blitt så å si borte. Jeg har opplevd noe merkelig. Parallelt med at den fysiske synssansen har forsvunnet, har jeg fått et indre syn som har blitt stadig mer fremtredende. Til å begynne med kom fargebildene til meg om kvelden når jeg hadde gått og lagt meg og lukket øynene. Det første jeg fikk se var en hvit kam hvor taggene pekte ned. Senere ble den avløst av fargebildene. Det er farger som danner alle slags rare og ubestemmelige figurer. Ofte kan jeg se en søyle med mange farger som beveger seg oppover. Andre ganger er det noe grønt i nederste del av øyet, mens det lenger oppe kommer frem en rød eller rosa figur. Oppe i venstre del av synsfeltet er det noe gult. Ofte ser jeg også et blått lys. Til å begynne med opplevde jeg disse fenomenene kun når jeg hadde øynene lukket, men nå viser de seg når jeg har dem åpne også. Før trodde jeg at det var jeg som var blitt litt rar, men så hørte jeg om andre som har hatt, og som har lignende opplevelser. Det med kammen og fargene er visst ganske vanlig. En dame har fortalt at hun ser et kor som står oppstilt og synger med åpne munner. Jeg har aldri sett en tegning eller et maleri, og heller ikke andre former for kunst, men jeg tenker at det jeg ser er kunst. Kanskje det kunne vært en installasjon av farget lys. Jeg synes det er fint, men jeg lurer på hva som skjer dersom jeg blir helt blind. Får jeg beholde den indre fargekunsten min? Nå som jeg er blitt vant til den, vil jeg i hvert fall savne den hvis den forsvinner.


Jeg har diskutert det indre fargespillet mitt med diverse øyeleger. De er kjent med at slikt forekommer hos personer med svært nedsatt syn, men det er ingen som har kunnet gi meg en naturlig forklaring på hvorfor det oppstår. De fleste mennesker har et indre liv som består av mentale bilder og fantasier. Vår teori er at hos mennesker med normal synsfunksjon, blir dette skjøvet til side. Det er ikke kapasitet til å fokusere på både den fysiske og den indre verdenen.


Har du hatt, eller har du underlige synsopplevelser?

3 kommentarer:

Mormorfarmor Inger sa...

Så fantastisk det høres ut! Håper virkelig disse synsopplevelsene dine blir sterkere og ikke svakere hvis du blir helt blind.
Jeg har ikke hatt noen synsopplevelser som ligner på dine nei. Men jeg ser hver tirsdag kor som synger med åpen munn da, hihi!

Klem fra Inger

Elin sa...

Så interessant!

Ha en flott kveld med kunsten din.

Mariann sa...

Fascinerende! :) Nå er jo mannen min veldig skadet på det ene øyet etter en ulykke for to år siden. Jeg hadde aldri trodd at de ville berge øyet hans, men nå er det altså stabilt. Han ser ikke så mye på det, men som du skjelner han farger, og også former. Det verste er mangelen på dybdesyn, med bare ett fungerende øye. Øye og syn er utrolig spennende, egentlig - men det er mulig man må oppleve tapet av det på nært hold for å tenke over det! :) Håper du koser deg i juletiden! :)