mandag 1. august 2011

Biller og teknologisk likestilling

Fra jeg ble født i 1972 og fram til i dag har det vært en rivende teknisk og teknologisk utvikling. Denne utviklingen har i stor grad også kommet til nytte for synshemmede. Lydaviser og lydbøker har vært en viktig del av hverdagen for mange blinde og svaksynte. På begynnelsen av 1970-tallet gikk man over fra å produsere dette på åpne lydbånd til kassett. Jeg fikk min første kombinerte radio og kassettspiller på midten av 1970-tallet. Den gang var det uvanlig at barn hadde egen kassettspiller og det vakte stor oppstandelse blant enkelte. Gjennom å lytte til kassetter lærte jeg meg mange sanger utenat. Da jeg gikk i 6. klasse ble jeg på et kurs i Oslo, for første gang introdusert for en datamaskin, men jeg ble ikke særlig imponert. Vi måtte mate maskinen med mye informasjon før vi kunne komme i gang med det vi hadde tenkt å gjøre. Det var som om jeg skulle lære å slakte, ribbe og koke en høne før jeg hadde lært å spise. Dessuten klarte jeg meg bra med punktskriftmaskinen, syntes jeg. Min første PC fikk jeg da jeg gikk på videregående. Da åpnet det seg en ny verden. Jeg fikk oppgaver levert på diskett som jeg kunne ta papirutskrift av i punktskrift eller lese på leselisten.  Motsatt kunne jeg skrive ut stiler og lignende i sort skrift. Jeg ble en flittig brevskriver. Nå kunne jeg skrive til venner og familie. Litt senere fikk jeg også scanner og da ble det også mulig å lese eventuelle svar på brevene jeg sendte og mye annet som ikke fantes tilgjengelig på lyd eller punktskrift. Da jeg var barn var det ofte et savn at jeg ikke kunne svare på konkurranser i radioprogrammer. Man skulle sende inn svaret på et postkort og det kunne jo ikke jeg.  Med Internett og mobiltelefon med SMs har synshemmede blitt mer likestilte med seende. Jeg sendte inn svar på e-post til en konkurranse i Friluftsmagasinet. Oppgaven lød omtrent slik: hva heter Norges største bille? Jeg googlet og fikk flere ulike alternativer å velge mellom. Dessverre valgte jeg feil, men mitt poeng er at nå kan jeg sende inn svar på egen hånd uten hjelp fra andre. For dere som lurer: Norges største bille heter Eikehjort.

5 kommentarer:

Mormorfarmor Inger sa...

Ja tenk for en utvikling vi har vært med på! Og Internett, som de fleste trodde bare var en flopp liksom?

Jeg har tenkt litt på hvordan du greier å lese andres blogger, og bilder er vel ikke så enkelt kanskje?
Og du er født i et flott år - min første datter ble født det året. Jeg må jo innrømme at jeg var en veldig ung mor da ;)

Fin mandag til deg! Og fint at jeg nå veit hva Norges største bille heter!

Elisabeth, innerst i veien sa...

Fascinerende hva teknologien har gjort for blinde og svaksynte. Jeg er fortsatt imponert over den fargeleseren du skrev om.

Bilder er det vel verre å lese, som dagens innlegg hos meg. Det er bilde av en skjelmsk smilende mann iført strikka hette, en sånn som barn bruker på vinteren. Men bildet må sees for fullt utbytte, beklager.

Cecilie von der Ohe sa...

Det går greit å lese blogger. Teksten på skjermen kommer opp i punktskrift på leselisten. Jeg bruker vanlig PC og vanlig tastatur. I tillegg til de vanlige dataprogrammene har jeg et program som heter Jaws. Det er en kombinasjon av syntetisk tale og punktskrift.

Fargeindikatoren er nok det hjelpemiddelet jeg er mest fornøyd med.

Snuskebassa sa...

Du skriver godt, Cecilie, og det er en fornøyelse å følge bloggen din :-) Lærerikt å lese om din vinkling og opplevelse av livet som synshemmet.
Ønsker deg en fortsatt god sommer!
Klem fra LIV

Pia sa...

Ja, tenk som det har forandret seg. Husker også mine første møter med datamaskiner - ikke akkurat som det er nå...