onsdag 9. november 2011

Navnet skjemmer ingen

I Norge har alle mennesker rett til et fornavn. Uttrtrykket: Navnet skjemmer ingen, er nok langt på vei riktig. Har man som liten blitt tildelt et navn, blir som oftest både en selv og omgivelsene fortrolige med det. Likevel bør foreldre velge navn på barnet sitt med omhu. De bør ikke bare konsentrere seg om å finne et fornavn som klinger fint, et navn som passer sammen med etternavnet, eller krangle om hvem av besteforeldrene barnet skal bli oppkalt etter. Foreldre bør ha i tankene at det navnet de velger skal følge barnet hele livet. De bør for eksempel undersøke hva et navn betyr før de bestemmmer seg for det. I mitt tilfelle var det imidlertid bra at min mor ikke visste at Cecilie betyr blind. Da hadde jeg sannsynligvis vært hetende Benedicte i dag, og det hadde vært helt grusomt. Jeg liker ikke det navnet til tross for at navnets betydning er:  Velsignet. Hvis jeg har noen lesere med navnet Benedicte så får dere ha meg unnskyldt. Dere er sikkert flinke og kjekke alle sammen. Nå tenker jeg at dersom jeg skulle hete Benedicte og oppdaget betydningen av Cecilie, så hadde jeg skiftet navn. Det er jo på grunnlag av fornavnet mitt jeg har valgt domenenavn for bloggen. Jeg kunne nok hatt dette domenenavnet selv om jeg ikke het Cecilie, men det hadde liksom ikke vært helt det samme. Da jeg googlet Cecilie fikk jeg samtidig en annen nyttig og morsom opplysning, nemlig at jeg har navnedag 22. november. I mange andre land er det like vanlig å feire navnedag som det er å feire gebursdag.

http://www.norskenavn.no/navn.php?id=158
http://no.wikipedia.org/wiki/Navnedag

Er du fornøyd med fornavnet ditt, og feirer du navnedagen din?

8 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ja, jeg synes i grunnen navnet mitt funker godt. Praktisk i utlandet. Mine venner Hege og Gro sliter litt mer der. Visste ikke at Cecilie betyr blind, vurderer å fortelle min venninne det...

Mormorfarmor Inger sa...

Har et helt greit, kjedelig navn som nesten ingen unge har lenger hihi...
Inger var på topp på 50-tallet, så det stemmer bra. Navnedagen min husker jeg aldri, men vi burde vært flinkere til å feire den!
Det må jeg finne ut av!

Klem fra Inger (som synes Cecilie er et nydelig navn!!)

Mormorfarmor Inger sa...

.. og der fant jeg ut at jeg hadde navnedag 26. februar og i tillegg dette:
- etter 'den hellige Inger', den frankiske prinsessen Ingundis (567-585), datter av kong Sigebert av Austrasia

Takk for link!

Pia sa...

Er fornøyd med navnet mitt. Jeg har navnedag i desember, noen dager før jeg har bursdag.

Hei sa...

Jeg har fem navn. Litt i lengste laget kanskje, men - kjært barn har mange navn ;)

Ha en fin kveld!

Cecilie von der Ohe sa...

Sol i Villa Blå: Takk for hyggelig kommentar og velkommen hit.

Mariann sa...

Jeg likte ikke navnet mitt da jeg var barn, fordi alle andre het Marianne med E, og ingen husket at jeg ikke brukte den sørgelige E'en. Jeg ønsket intenst å hete Elisabeth, husker jeg. Og Laila syns jeg var fint. Nå er jeg glad for at navnet mitt ikke er så vanlig. Jeg tror jeg har navnedag den 21 nov, så det er vel snart :) Jeg feirer den ikke, da.

Anonym sa...

Er i grunnen veldig fornøyd med både navnet mitt, og hva det betyr. Benedicte er mitt navn :) Skal innrømme at det ikke var så gøy som barn, og jeg ikke visste om noen andre med dette navnet... Men nå liker jeg det godt. Heter jo det samme som paven og greier...